Jak už všichni víme, "bílá" mouka nepatří mezi zdravé mouky. Tedy alespoň se to všude píše a říká :)
Mouky se dnes dělí na dva velké tábory.... Bez Lepku a s S Lepkem
Začnu S Lepkem...
Za dob našich babiček existovala jen jedna mouka a to PŠENIČNÁ!! Samozřejmě hladká, polohrubá a hrubá.
Z Pšeničné mouky se dá upéct mnoho buchet, chlebů a pokrmů. V podstatě je jedno zda bude péci sladký zákusek a nebo škvarkový chleba.
Další druhy, které patří do kategorie s S Lepkem jsou:
CELOZRNNÁ
ŠPALDOVÁ
ŽITNÁ
OVESNÁ
JEČNÁ
Vesměs si podle názvu dokážeme odvodit z čeho se daná mouka vyrábí, takže není třeba vypisovat. Teď už záleží jen na vás abyste jednotlivé mouky vyzkoušeli a našli si svojí oblíbenou nebo dokonce i oblíbené ;)
Za mě jednoznačně z této kategorie vede Mouka OVESNÁ. Poslední dobou jsem si oblíbila ovesnou kaši z ovesných vloček, takže upéct pak bublaninu s Ovesné mouky byla nezbytnost.
Ovesné vločky působí na organismus skvěle, jak zevně tak vnitřně. Takže pokud patříte k ekzematikům co se rádi máchají v ovesných vločkách, tak jejich konzumace vám bude taktéž vyhovovat.
Další je BEZ Lepku....
Ti co mají naordinovanou bezlepkovou dietu, tak tyto mouky určitě moc dobře znají. My co se pohybuje ve "zdravém světě" jsme trošku ztracený.
I přesto, že jsou mouky bez lepku méně známe, na trhu je jich už velká řada.
Nejznámější jsou:
KUKUŘIČNÁ
POHANKOVÁ
RÝŽOVÁ
JÁHLOVÁ
SOJOVÁ
Zajímavost, kterou jsem si přečetla na internetu je, že prý každý 4 člověk trpí alergií na LEPEK. Je mnoho případů, že o alergii se dozvíte až po řadu let a hromady konzumace pšeničné mouky. Bacha na to !
Pokud nejste alergičtí na lepek i tak stojí za to vyzkoušet jednotlivé "zdravé" mouky. Nejen, že obohatíte své chuťové buňky ale také uděláte něco pro své zdraví
ŽIVOT ATOPIKA ♥
Žádné komentáře:
Okomentovat