Na této stránce najdete všechny možné alergenní potraviny.
Především ty, na které jsme háklivý My.
Jak se říká, od A až
po Z :)
OŘÍŠKY
Čím více druhů oříšku známe, tím více je na tyto plody alergií. Oříšky se vyskytují opravdu v mnoha potravinách aniž bychom o tom tušili. Ale velkou "výhodou" alergie na oříšky je, že jí snadno cítíme a vidíme. Člověk s touto alergií opravdu trpí a jen malé množství ořechu mu může rapidně ublížit.
ČOKOLÁDA
Čokoládové výrobky a samozřejmě kakao všeho druhu.
Velký podíl na zhoršení ekzému (alespoň u mě) má právě tyto
produkty, které obsahují kakao. Málo lidí vím, že alergie na čokoládu je
vlastně alergie na složky, které obsahuje.
Hlavní prvky čokolády jsou:
Kakaové boby
Mléko
Oříšky
(Lepek - náplň)
Během období kdy se ekzém zhoršuje, není rozumné konzumovat
čokoládu v jakémkoliv množství.
Ekzém tím jen podpoříte a léčba je mnohem delší než strávený
čas, kdy jste ten kousek snědli.
Proto opatrně se zobáním :)
CITRUSOVÉ OVOCE
Pomeranče, mandarinky, grepy, citrony a lemon
Toto ovoce je bohaté na vitamín C a to je jeho velká
nevýhoda. Samozřejmě to platím jen pro alergiky, kterým se po "céčku"
zhoršuje ekzém.
Bohužel ale tohle může platit i u lidí, kteří dříve na toto
ovoce alergičtí nebyli. Neplatím to jen u dětí ale i u dospělých. Alergie se tedy může vyskytnout v každém
věku.
Dnes velmi populární 100% džusy a šťávy. Je sice dobré, že
konečně jsou takové výrobky dostupné ale pro nás to zase tak dobrá zpráva není.
Je dobré si uvědomit, kolik pomeranče potřebujete na litr
pomerančového džusu (litr džusu = 2 kila ovoce). Proto v jednom džusu může být přes 10 kusů pomerančů.
Proto je dobré být na pozoru, kolik množství džusu vypijeme.
Jakmile tedy zaregistrujeme reakci na citrusové ovoce je
potřeba konzumaci regulovat. Nejlépe snížit na minimum a dát si jeden až dva
pomeranče měsíčně.
(Přesně toto množství mi bylo doporučeno mojí alergoložkou)
Jak se hezky česky říká, Vše s mírou a u ovoce to platí 3
krát.
MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Toto je kapitola sama pro sebe. Alergie na mléko u Atopiků
není vůbec vzácná věc.
Ale když se kouknu zpět do minulosti, tak vím, že jeden
měsíc jsem měla podezření na alergii na mléko
Proto i mléko si tu zaslouží své místo
Alergie na mléko není výjimečné. Mléko se dnes vyskytuje
skoro ve všech potravinách. Dokonce i tam kde byste jí nečekali.
Určitě aspoň jeden bod vás překvapím.
- sladkého i slaného pečiva (nejen kynutého)
- plněných oplatek
- čokolád a polev
- energetických tyčinek pro sportovce
- instantních jídel
- uzenin
- margarínů
- koktejlů na hubnutí
-léčiva
Více o mléku a jeho nahrazení si dočtete ZDE
CUKR
Klasickým "zhoršovačem" ekzému je cukr. Klasické
bílý cukr neboli rafinovaný řepný cukr.
Pokud bojujete s ekzémem, ať zhoršením anebo se ho jen
snažíte minimalizovat vynechat ho.
Jak všichni víme, Obyčejný bílý cukr napomáhá mnoho nemocem.
Od zubního kazu k zvýšenému tlaku přes snížení imunity. Podle jednoho výzkumu
cukr ovlivňuje i hodnotu IQ. Je mnoho záporu na to abychom ho dobrovolně konzumovali.
Za časů našich pra pra prababiček byl cukr drahou a velmi považovanou
surovinou.
Proto používali med, ovoce a povidla.
Lepší, dá se říct i zdravější alternativou je cukr hnědý
neboli třtinový.
Tmavý přírodní cukr se oproti bílému liší způsobem výroby a
obsahem zbytkové melasy, která obsahuje minerální látky a vitaminy. Čím více
zbytkové melasy cukr obsahuje, tím je cukr tmavší, jeho chuť je karamelovější a
také má vyšší obsah cenných látek, díky kterým je pak tento cukr k našemu tělu
šetrnější
Dnes už máme na trhu velké množství cukrů, tak je z čeho
vybírat. Nejlepší je se držet pravidla, čím tmavší cukr tím lepší pro náš
organismus
Naše super/hyper/markety sice mají mnoho druhu cukrů a dá se
tam najít ten "zdravější". Ale je tu velké ALE. Proto bych cukr radši
nakupovat ve zdravé výživě.
Nejenom, že tam budete mít prodavačku, která Vám poradí
mnohem lépe, než brigádník v Tescu. Také si může nakoupit zdravé sladkosti a
dobroty, které v normálním SM nekoupíte.
ŽIVOT ATOPIKA ♥
Žádné komentáře:
Okomentovat