Sojové produkty ano či ne?
Aneb kolik vlastně spořádáme mléčných produktů
Na českém trhu je sója a ostatní sojové produkty (mléko, jogurty,sýry) už několik let. Ale zákazníky a oblíbence si získává pomalu. Tento produkt spadá do oddělení zdravé výživy a také Bio sekce.
Proto stojí za to se tady o něm zmínit. Mléčné produkty v jakékoliv podobě jsou důležité pro lidské tělo.
Jak už mnoho z nás ví, kravské mléko pro ATOPIKA může být těžce snesitelné a u mnoho z nás způsobuje alergii.
Když jsem jeden večer přemýšlela, kolik toho kravské mléka a mléčných produktu spořádám, tak jsem se nestačila divit.
To máte občasnou snídani - cereálie s mlékem, odpolední jogurt, dvě kafíčka samozřejmě s mlékem a můžeme k tomu přihodit třeba sýrovou omáčku z poctivým sýrem a smetanou.
Neříkám, že takové kombinace jsou na denním pořádku ale během týdne tahle kombinace může nastat. Možná dokonce i když se Vy zamyslíte, dojdete k stejné myšlence.
Musím podotknout, že nikdy mi alergii na mléko zjištěna nebyla, ale pár krát jsem podezření měla. Ale nikdy nic s faktickými důkazy.
Proto teď ze svého jídelníčku částečně vyřadím produkty z kravského mléka a nahradím jej sojovými ( mléko, jogurty).
Je možné, že výsledky změny jídelníčku budu minimální. Ale nejdůležitější věc je, že pomůžete svému tělu, odlehčíte mu a to pro tělo, které je zatíženo atopickými ekzém potřebuje.
Mně sójové věci chutnají, teď jsem si začala kupovat pitíčka od Alpro :)
OdpovědětVymazatLife by Peggy
Přidávám sem email, který mi zaslala slečna/paní Jana Šestáková
OdpovědětVymazatSe svolením autorky stránek chci jen upozornit na to, že není sója jako sója. Nenarážím tím na problematiku GMO, i když ta je také důležitá, ale spíše na skutečnost, že nefermentované sójové produkty nejsou pro tělo úplně nejvhodnější kvůli obsahu antinutričních látek. Fermentací se však rozloží a pro tělo jsou daleko vhodnější. Fermentované potraviny jsou obecně zdravější, příkladem je třeba kysané zelí, které má daleko více vitamínu C než v syrové formě, respektive je tento vitamin pro tělo více dostupný, vstřebatelnější apod.
Jak jsem se před pár dny dověděla, s fermentovanými potravinami mají problémy lidé s histaminovou intolerancí, jinak jsou podle mě velmi prospěšné dostupností výživných látek, stravitelností a přirozným osídlováním střeva přátelskou mikroflórou, která je zase nezbytná pro imunitní systém (jistě jste již zaznamenali pojem "mikrobiom").
O sóji a jejích produktech má krásný článek Mgr. Margit Slimáková, která se dlouhou dobu zabývá zdravým stravováním a životním stylem. http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/